Ristorante Sicilia to miejsce niepowtarzalne, które pozwoli Państwu przenieść się do pełnej słońca i pachnącej owocami morza Sycylii. Inspiracją do jej powstania była miłość do Italii i odkrywana, podczas wieloletnich podróży, wspaniała kuchnia włoska. Sycylia to wyspa wyjątkowa i pełna uroku. Podstawą tamtejszej kuchni są warzywa i owoce, charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej. Obok powszechnie wykorzystywanych pomidorów bardzo cenione są również bakłażany oraz papryka. Na Sycylii znajdują się także największe obszary winnic w całych Włoszech, a najsłynniejsze tradycyjne wino Sycylii – stworzone przed dwoma wiekami – to Marsala. Jest szeroko wykorzystywane w wielu przepisach kulinarnych, a jego wersja vergine lub solera jest również znakomitym aperitifem.

Podstawą dobrej kuchni sycylijskiej są składniki. Muszą być dobrej jakości, oryginalne czyli wyprodukowane we Włoszech oraz – co najważniejsze – świeże. Oczekiwania naszych Gości są dla nas najważniejsze, dlatego o jakość i przygotowanie potraw dba szef kuchni: Danilo Catalano – dyplomowany kucharz z regionu Catania na Sycylii.Jego zamiłowanie do zawodu oraz pasja do gotowania stanowią dla Państwa gwarancję niezapomnianych doznań kulinarnych i miłych chwil spędzonych w naszej restauracji.

Ristorante Sicilia od 2018 r znajduje się w światowym rejestrze włoskich restauracji oznaczonych znakiem jakości „Q”. Jesteśmy jedyną włoska restauracja w regionie i jedna z 28 w Polsce wyróżnionych międzynarodowym włoskim certyfikatem „Ospitalità Italiana”. Warunkiem otrzymania tego prestiżowego certyfikatu jest m.in. bazowanie na oryginalnych włoskich produktach i recepturach tradycyjnej kuchni włoskiej.  Z tej przyczyny co roku podlegamy kontroli  jakości przez przedstawicieli Włoskiej Izby Handlowej.

Ristorante Sicilia – cząstka Sycylii w samym centrum Rzeszowa.
Benvenuti!